Woensdregt

art’otel Amsterdam

W1989 art'otel (1)

W1989 Victoriab

artotel ADP 9

Het monumentale gebouw aan de Prins Hendrikkade 33 is tussen 1917 en 1921 gebouwd als hoofdkantoor voor de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het ontwerp is van de architect Evert Breman, die ook het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade heeft ontworpen. Het pand was destijds een van de meest kostbare gebouwen ooit gebouwd in Amsterdam en heeft een buitengewoon markante uitstraling door de ligging op de hoek tegenover het Centraal Station. De architectonische uitwerking van het gebouw – met een torentje op de hoek – versterkt deze uitstraling. 

Het gebouw is in de jaren 1980 verbouwd tot kantoor-verzamelgebouw. Helaas is nagenoeg alles van het originele interieur daarbij verloren gegaan. Het gebouw is functioneel en bouwtechnisch verouderd en wordt extensief gebruikt. Daardoor speelt het pand ondanks de prominente locatie en uitstraling een ondergeschikte rol in de omgeving.

Met de plannen voor het art’otel en culturele hotspot wordt een positieve impuls aan de omgeving – van het stationsplein tot aan het Damrak en de Nieuwendijk – gegeven. Het project is daarom door het stadsdeel centrum aangewezen als een van de sleutelprojecten voor de opwaardering van het postcode1012-gebied.

W1989 art'otel (2)

W1989 art'otel (8)

W1989 art'otel (6)

Het plan bestaat uit twee onderdelen:

  • een publiekstoegankelijke ruimte op de begane grond en het souterrain;
  • een hotel op de bovenste vier verdiepingen.

Deze onderdelen zijn thematisch met elkaar verbonden onder het motto ‘De kunst van het genieten en het genieten van kunst’ en onderdeel van de Culturele Entreepoort van Amsterdam. De publiekstoegankelijke ruimte bevat een scala aan activiteiten met een culturele focus. Horeca is een geïntegreerd onderdeel van deze activiteiten. Het hotel bevat 105 kamers op de bovenste vier verdiepingen en een receptie op de begane grond. Het hotel wordt gebouwd en ingedeeld volgens het art’otel concept. Het gebouw wordt hiervoor van binnen volledig vernieuwd en gerenoveerd, terwijl de monumentale gevels in oorspronkelijke staat worden hersteld. Bovendien worden een aantal verloren gegane monumentale elementen in het interieur weer in ere hersteld.

Massa Martgr A3


21109730

W1989 art'otel (3)

W1989 art'otel (4)

W1989 art'otel (5)

W1989 art'otel (9)

artotel ADP 6

  • Amsterdam
  • PPHE Hotel Group
  • Wim Woensdregt, Erikjan Cuperus. Interieurontwerp: Digital Space, Eyal Shoan
  • 6.500 m2
  • 2013
  • artotels.com, pphe.com, 5&33
  • artotels.com