Woensdregt

Gemeentehuis Haren

Als er één gebouwtype in de genen van Haren opgesloten zit, dan is dat de vrijstaande villa in het groen. De krachtige buitenhuizen met stijlkenmerken van de Art Deco en de Amsterdamse School, omzoomd door tuinen en lanen geven de stad het lommerrijke imago van groene stad: ‘De Groene Parel van het Noorden’. In onze visie voor het gemeentehuis nemen we deze kwaliteit als uitgangspunt: het gebouw, onderdeel van een blok wordt met een verhoogde tuin losgekoppeld van de aangrenzende bebouwing en zoekt aansluiting bij de genetische eigenschappen van de Harense bebouwing.

Het wordt een gebouw dat zowel aan het belangrijkste plein van de stad, als ook in een tuin staat, een groene ruimte die het hele gebouw omsluit; het gebouw wordt dankzij deze autonome positie herkenbaar als een belangrijk en representatief gebouw van de stad. Het nieuwe gemeentehuis: Villa Civila; een Parel in het groen.

Villa Civila is een openbaar huis van de burgers. Civilus staat voor dat wat in hedendaags Engels ‘civil’ is geworden: ontwikkeld, beleefd, geciviliseerd, maar ook: benaderbaar, aanspreekbaar. De openbaarheid uit zich in een grote open ruimte in het hart van het gebouw, die, als het ware een voortzetting van het plein, een publiek karakter krijgt; open, transparant en uitnodigend.

De hal is een bindend element dat bestaat uit twee delen, een voorkamer met de entree, loketfuncties en wachtruimte en een tweede deel dat hoger ligt en aan de tuin grenst, de achterkamer. De achterkamer heeft een directe relatie met de raadzaal die ook aan de tuin gesitueerd is. Verschillende routes verbinden de voor- en achterkamer. Er is een ceremoniële route via een grote trap en de tuin richting de raadzaal. De alom aanwezige tuin geeft een aangename buitensfeer met veel licht en groen; een nieuwe huiskamer van de stad in een groene omgeving. 

perspectief02

W2008007 welkom gebouw featured image

W2008007 perspectief04_resize featured image

  • Haren
  • Gemeente Haren
  • Marc a Campo, Erik WIersema, Wim Woensdregt ism Next Architects
  • Prijsvraag 2008