Woensdregt

 Met een feestelijke Grand Opening hebben het art’otel amsterdam en de lifestyle venue 5&33 op 15 oktober hun deuren geopend.  Het ontwerp is van de hand van ADP architecten in samenwerking met interieurarchitect Digital Space. ADP kreeg van hoteleigenaar PPHE Hotel Group de opdracht om het monumentale kantoorpand aan de Prins Hendrikkade, direct tegenover Amsterdam Centraal, te transformeren. Het hotel is de eerste van een nieuwe generatie art’otels dat een unieke architectonische stijl combineert met door kunst geïnspireerde interieurs. Atelier Van Lieshout zorgt voor de vaste kunstcollectie in het hotel. Atelier Van Lieshout ontleent zijn creatieve visie aan eigenaar Joep van Lieshout. ADP architecten stelde voor om in de publieke ruimtes van het hotel een publiek toegankelijke galerie/horecaruimte te creëren. Daarmee werd de positie van het hotel versterkt tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

 Stedelijke ontmoetingsplek

Het stadsdeel Centrum maakte het daarop tot een van de sleutelprojecten voor het Project 1012, waarin gewerkt wordt aan de economische opwaardering van het postcodegebied 1012. Het ontwerp speelt in op de ingrijpende herontwikkeling van het stationsplein. Wim Woensdregt, directeur ADP architecten: “We wilden de combinatie interieur, kunst en architectuur optimaal inzetten om de stedelijke omgeving een kwaliteitsimpuls te geven.”

 Art Gallery

Door een technisch hoogstandje kon de draagconstructie in het imposante gebouw zodanig aangepast worden dat een grote expositieruimte gecreëerd is. Hier bedacht ADP de publiek toegankelijke art gallery. Het ontwerp biedt een podium voor verschillende kunstuitingen, waaronder de kunstwerken van Atelier Van Lieshout en een speciaal ontworpen interactief ‘art curtain’ van 6 meter hoog en 12 meter lang. In de art gallery  vinden wisselende exposities plaats als onderdeel van een speciaal ontworpen culturele agenda. Het hotel wordt op die manier een culturele ontmoetingsplek in de stad.

Woensdregt: “We hebben ook lokaal samengewerkt met ondernemers aan de culturele invulling van dit indrukwekkende pand. We hebben de mogelijkheden van het gebouw voor dat doel uitgebreid waar mogelijk en bestaande ruimtes zo goed mogelijk benut.

Zie de projectpagina: art’otel amsterdam

artotel ADP 2