Woensdregt

Het ontwerp van de vernieuwde Flint, het theater en congrescentrum in Amersfoort is definitief vastgesteld. Architect Wim Woensdregt (ADP architecten) en interieurontwerper Suzanne Holtz (SH Studio) hebben de veranderingen gepresenteerd die het gebouw weer tot een aantrekkelijk en levendig cultureel centrum in de stad gaan maken.

Overkapping van glas
In het ontwerp valt vooral de nieuwe glazen overkapping op die het gebouw doorkruist. Deze volumes, gemaakt van glas in stijlvol grijs zijn aan weerszijde van het gebouw goed zichtbaar waar ze de entrees een opvallend en uitnodigend karakter geven. De overkapping die zich boven de interne doorgang uitstrekt laat over de gehele lengte daglicht het gebouw binnenvallen. Het effect is een gevoel van ruimte en licht, wat zeer bepalend is voor de sfeer in het gebouw.

Aanpakken publieksruimten
De nadruk van de vernieuwing ligt vooral op de publieksruimten tussen de theaterzalen en congrescentrum in. Zo wordt het theaterrestaurant, als middelpunt van de nieuwe, glazen passage, onder handen genomen. In het restaurant zullen ruimtes komen voor zowel groepen mensen, als kleinere zitjes en wat intiemere hoekjes. Met een open keuken en andere indeling ontstaat er een nieuwe transparantie die in alle publieksruimten van het gebouw door loopt. Hierdoor ontstaat er op deze plekken een geheel nieuwe sfeer. De theaterzaal daarentegen behoudt het geliefde intieme karakter en klassieke uitstraling. Ook de stadszaal blijft zoals deze is maar zal opnieuw worden geïsoleerd om zo het energieverbruik en de akoestiek te verbeteren.

Flexibele ruimte indeling
Essentieel in het ontwerp is dat door het gebouw heen verschillende afsluitingen mogelijk zijn door flexibele wanden. De foyers kunnen op die manier makkelijk ingezet worden voor presentaties en groepsbijeenkomsten. Zo past het gebouw zich aan en kun je spelen met de sfeer en ruimtelijkheid in relatie tot de aanwezigen. Technisch gezien betekent dit dat de capaciteit voor het aantal bezoekers dus per gelegenheid op maat kan worden aangepast, evenals de routing door het gebouw. Een welkome interventie in een dergelijk publieksgebouw.

Groene omgeving
De vernieuwde Flint zal ook naar buiten toe een andere ervaring opleveren. De omgeving van de Flint wordt groener en rijker. Leiboompjes omringen het gebouw en de stoepen zullen worden verfraaid. Bovendien is de glazenoverkapping van veraf goed zichtbaar. Ook hier geldt dat met de inzet van licht een nieuw ruimtelijke effect wordt gecreëerd. De kracht van het ontwerp voor de nieuwe Flint schuilt dan ook in het spel met de verschillende effecten van licht, beeld en ruimte.

Op zaterdag 27 september zal de feestelijke heropening van de Flint plaatsvinden.